“Okumadan Kudüs Kurtarılamaz” isimli eserin yazarı olan Sayın Eyüp Güzel ile Yapılan Röportaj
Kudüs Bizim Neyimiz Olur?
1.Soru: Bize kendinizi tanıtır mısınız?
Eyüp Güzel:
1972 İstanbul doğumluyum ve aslen Siirtliyim. Doğduğum yer ise İstanbul fethinin merkez üssü olarak bilinen Beyoğlu’ndaki Tophane semtidir. Evli ve 3 çocuk babasıyım.
2.Soru: İşgal atındaki bu Kudüs aşkı nereden geliyor? Bizim için Kudüs neden önemlidir?
Eyüp Güzel:
Gençlik yıllarımdan itibaren Tophane’de çok güzel bir ortamın içerisinde büyüdüm. Hem mahalle kültürünü hem de en kutsalımız olan İslam inancımıza dürüstçe sahip çıkma alışkanlığını ve şuurunu bir şahsiyet olarak kazandıran bir ortamdı yetiştiğim yer. Kudüs meselesi gençliğimden beri aşina olduğum, marşlarını ve ezgilerini dinlediğim bir meseleydi. Fakat pratiği olmayan ve sadece duygusal bir bağdan öteye geçmiyordu. 2015 yılında Selahaddin Eyyübi’nin yaşamını anlatan bir kitap okumuştum ve hemen arkasından da Siyonist işgalci devletin kurucusu olan Thedorl Herzl’in yaşamını anlatan bir kitap okumuştum. Okuduğum her iki kitap beni oldukça etkiledi. Akabinde soluğu Kudüs’te aldım. O tarihe kadar yıllarca okuduğum veya dinlediğim tüm İslam tarihi, ayetlerin ve hadislerin verdiği mesajlar sanki karşımda canlı olarak duruyordu. Gittim ve dönemedim dersem abartı olmaz. Bu şekilde gelişti Kudüs aşkı.
3.Soru: Kudüs hakkında odaklanmanızı sağlayan size örnek olan bir konu ya da etkilendiğiniz bir kişi var mı?
Eyüp Güzel:
Az önceki sorunuzda okuduğumu söylediğim iki kitaptaki karakter çok ama çok önemli. Biri Müslüman duruşu olarak bize dersler veren Selahaddin Eyyübi’nin kendisidir. Diğeri ise Müslüman duruşunun başlıca düşmanı olan Siyonizm’in öncüsü Theodorl Herzl’dir. Kudüs’ün fatihi olarak Müslüman duruş ne kadar önemliyse sinsiliği ve ihaneti de tanımamız açısından Thedorl Herzl gibilerin de yaşamlarını öğrenmek önemlidir. Buna ek olarak etkilendiğim ve rol model kabul ettiğim tarihi bir anı var. O da Mescid-i Aksa için bir minber yapan Halepli marangozun hikâyesidir. “İyi de ben ne yapabilirim ki?” demek yerine “benim elimden gelen budur” diyerek herkesin yapabileceği bir şey mutlaka var mesajını veren bir neccar o Halepli ustamız. Hikâyesini merak edenler küçük bir araştırmayla internet ortamından bulabileceklerdir.
4.Soru: Kudüs tarihinden bahseder misiniz?
Eyüp Güzel:
Hz. Âdem ile başlamıştır ve kıyamet sabahına kadar sürecek olan bir İslam mücadelesinin merkezidir Kudüs. Bütün enbiyanın toplu halde namaz kıldığı tek yerdir. Hz. Ömer (ra) Kudüs’ü fethettiği zaman dünyaya bir şehir modeli ortaya koymuştur. Her dinden ve inançtan insanların huzur içerisinde barınabileceği, her inanca kapı aralayan ve ev sahipliği yapan bir şehir modeliydi o. Mekke ve Medine mesela bu anlamda ayrıdır. Peygamberler tarihinin merkezi diyebiliriz Kudüs ve civarı için. Her santiminde bir peygamberin secde izi bulunuyor. Yine her santiminde bir şehidin kanı ve bir sahabenin ayak izi bulunuyor. Ümmetin anahtarıdır. O anahtar elinizdeyse birlik olabildiniz. O anahtarı kaybettiğinizde ise dağıldınız.
5.Soru: Ecdadımızın Kudüs’e bakışı nasıldı?
Eyüp Güzel:
Tarihin her döneminde Kudüs’e bir ilgi ve hususiyet verilmiştir. Peygamberlerin orada ve civarında verdikleri mücadeleler bizlere çok şey kazandırmıştır. Peygamberlerin deyim yerindeyse cirit attıkları öyle bir yeri umursamamak mümkün değil. Aynı şekilde Efendimiz (as)’ın “Oraya gidin” diye tavsiyede bulunması, oranın kutsallığına göndermeler yapması gibi hususlar ecdadımızın Kudüs’e bakışına hep tesir etmiştir.
6.Soru: Kudüs, İslam âleminin elinden nasıl çıkmıştır?
Eyüp Güzel:
Dünya sevgisi başlıca etken diyebiliriz. Merkezine Allah’ı ve Resulünü almak yerine sekülerleşmeyi almak, ümmet olmanın gerektirdiği şuuru kaybetmek diyebiliriz. İçimizdeki ihanetler, kıyamete kadar devam edecek olan küfür cephesinin ayak oyunlarına karşı uyanık olmamak ve bu konuda kendimizi geliştirmemek gibi birçok neden sıralanabilir.
7.Soru: Kudüs ve Filistin topraklarını kaybedilişi sırasında Müslümanların ve Filistinlilerin tavrı ne oldu?
Eyüp Güzel:
Müslümanların Halifesi olan Sultan Abdülhamid Han, ne yazık ki darbeyle ve ihanetlerle devrilmiş ve Müslümanlar başsız kalmıştı. Her açıdan dezavantajlı ve sıkıntılı yıllardı. Kudüs’ü 1917’de kaybedişimizle yapay haritalarla ümmet dağılmıştı. Batı ülkeleri ise zafer sarhoşluğu içerisindeydi. Düşünün ki Kudüs’ün düştüğü gün müttefikimiz olan Almanya’da insanlar içki şişelerini patlatıp kutlamalar yapıyordu. Filistinli Müslümanlar işgale karşı direniş konusunda üzerlerine düşeni yaptılar. Mahalle mahalle, köy köy direniş gösterdiler. Osmanlının yanında cephe cephe işgalcilere karşı can verdiler. O cephelerde canlarını veren Filistinlilerin liderler günümüzde ne yazık ki bazı kesimler tarafından “terörist” ilan edildi.
8.Soru: Bize kitabınız ve hazırlanma süreci ve içeriği hakkında bilgi verir misiniz?
Eyüp Güzel:
Kudüs’e ilk gidişim 2016 yılında olmuştu. Dedim ya gittim ve dönemedim diye. Daha çok araştırmalıyım daha çok okumalıyım diye bir gayret içerisine girmiştim. Haberdar olduğum seminerleri kaçırmıyordum. İnternet ortamında site site, sayfa sayfa dolaşıp her bilgiyi okumaya, dinlemeye ve izlemeye başlamıştım. Birçok bilginin kıyıda köşede kaldığını ya da sokak diliyle anlatımında problem olduğunu fark etmiştim. Bu yüzden bir kitap yazmaya karar vermiştim. Özellikle 2016’dan itibaren edindiğim bilgiler ve aldığım notlar üzerinde çalışmalar yaparak 2018’de ilk kitabımı basmıştım. Kitabım bir deneme türüdür. Kudüs’ün önemi, tarihi, ihanetler, yanlış bilinenlerin doğrusu gibi çeşitli önemli gördüğüm konuları tarihsel gerçekliğinden kopmadan yorumladığım bir kitap oldu.
9.Soru: İşgal altındaki Kudüs ile alakalı neler yapılabilir, bu konuda bize neler tavsiye edersiniz?
Eyüp Güzel:
İşe öncelikle samimiyet ve ihlas ile başlanmalı. “Allah için” dediğiniz sürece yaptığınız her ne olursa olsun sonucu sizin gayretinizi etkilemeyecektir. Çalıştınız koşturdunuz ama sonuç alamadınızsa bile evet insan olmanın gereği olarak üzülürsünüz fakat gayretinizi kaybetmezsiniz. Okumak şart. Neyi, hangisini, kimi okuyacağım diye zihnimizi karmaşık bir hale getirmeye gerek yok. Bu konuda internet ortamından da istifade edilebilir. Özellikle video içeriklerin paylaşıldığı youtube gibi bir mecradan da istifade edilebilir. Bunun dışında mesela bizim Hucurat Hareketi ismiyle açmış olduğumuz sosyal medya hesapları var. Onun gibi veya benzeri hesapların takip edilmesinde de büyük yararlar olacaktır. Aynı zamanda imkânı olanlar mutlaka en az bir sefer dahi olsa Kudüs’ü gidip gelsinler.
10.Soru: Burada sormadığımız ama sizin anlatmak/eklemek istediğiniz konu var mı?
Eyüp Güzel:
Hz. İsa (as) o dönemin Siyonistleri tarafından yakalanmadan bir gece önce havarileriyle bir toplantı yapıyor. Son toplantısıydı o akşam. Şu mealde sözler söylemişti: “Ben sizlere davayı anlattım. Bundan sonra davaya sahip çıkmak ya da çıkmamak sizin elinizdedir.”
Anlatmak, yaşamak ve bedel ödemek Müslümanın şiarıdır. Yaşama ve bedel ödeme konusunda ne kadar o şiara sahip çıkıyorum bilemem fakat anlatma konusunda en azından sizin vesilenizle bu röportajı okuyacaklar üzerindeki görevimi tamamladığımı düşünüyorum. Bu röportajı okumasına rağmen hayatında Kudüs’e yer ayırmayanlar vebal altındadır.
Çünkü bu dava ne benim ne herhangi birinin ne de Filistinlilerin davasıdır. Kudüs İslam’dır. Kudüs’ün bize ihtiyacı yok aksine bizim Kudüs’e ihtiyacımız var. Allah sizden de razı olsun bu imkânı verdiğiniz için.
Bizi kabul ettiğiniz ve sorularımıza sıkılmadan cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Çalışmalarınızda muvaffakiyetler dilerim. Allah’a emanet olun.
Garip SAĞLIK
19.12.2022, İstanbul/Beyoğlu/Tophane
- Gazzeli Çocuk - Eylül 4, 2024
- Acıya Acınmak - Eylül 4, 2024
- ÖZKAN KARACA’DAN YENİ BİR ESER “KENTLER ve İZLER”, RAFLARDA YERİNİ ALDI - Haziran 19, 2024
- Hasrette Hüzün Hüzünde Hasret - Mayıs 14, 2024
- Baba Nasihati - Nisan 5, 2024
- Hüznün Sarı Altın Yaprakları - Şubat 13, 2024
- Dünya Niçin Bu Kadar Sessiz - Kasım 30, 2023
- İnsan - Eylül 6, 2023
- Vehbi Vakkasoğlu ile Röportaj - Ağustos 3, 2023
- Bir Yaz Hatıratı - Temmuz 5, 2023
- Mehmet Nuri Yardım ile Kediname Hakkında Röportaj - Temmuz 5, 2023
- Şimaller - Haziran 29, 2023
- Sizde Durumlar Nasıl? - Haziran 24, 2023
- Fatih-Harbiye Romanı Üzerine Bir İnceleme - Ocak 18, 2023
- Aşkı Var Edip Dünyayı Sevilesi Gösteren - Aralık 26, 2022
- Karanfil Alır mıydınız? - Aralık 24, 2022
- Yusuf Bilge Anıldı - Aralık 24, 2022
- Tek Kelime - Aralık 24, 2022
- İstanbul’da Bir Sonbahar Günü - Aralık 24, 2022
- Eyüp Güzel ile Yapılan Röportaj - Aralık 24, 2022
- Şiir sever misiniz? - Aralık 24, 2022
- ESKADER ödülleri sahiplerini buldu - Aralık 2, 2022
1 Yorum “Eyüp Güzel ile Yapılan Röportaj”